Gorzelnictwo ma w Polsce naprawdę długą tradycję. Obecnie wiele osób coraz chętniej stawia na własny alkohol, i to nie ze względu na oszczędności, ale na wyjątkowy charakter takiego trunku. Nie mowa jednak tylko o warzeniu piwa czy przygotowywaniu domowego wina, ale również o bimbrze.

Aby jednak przygotować bimber naprawdę wysokiej jakości, potrzebny będzie do tego odpowiedniej jakości destylator. Co trzeba o nim wiedzieć i który destylator będzie najlepszy?

Destylator do bimbru – budowa i cena

Ceny destylatorów są bardzo różne, chociaż można założyć, ze sprzęt do destylacji możemy kupić w cenie od kilkuset do kilku tysięcy złotych. Warto jednak uważać na najtańsze oferty, pomimo deklaracji wielu sprzedających, często jest to po prostu sprzęt niskiej jakości, wykonany ze słabych materiałów. Całość może być spasowana niedokładnie, a do tego może np. brakować kranu w kegu czy nie będzie można rozkręcić głowicy. Jakość kosztuje, i warto o tym pamiętać, gdy będziemy sięgać nawet po nasz pierwszy destylator do bimbru.

Warto więc zwrócić uwagę nie tylko na okazyjną ceną, ale i na budowę i funkcjonalność, którą zaoferuje nam dany destylator. Dokładniejsze elementy budowy destylatory zostały poruszone poniżej, gdzie zestawione są one z propozycjami dla osób o konkretnych wymaganiach.

 

Jaki destylator wybrać?

Wszystko zależy od tego, czego oczekujemy – nie każdy destylator, nawet jeżeli będzie bardzo drogi, będzie odpowiednim rozwiązaniem. Jeżeli nasze wymagania są mniejsze, warto wybrać model prostszy, ale solidny, funkcjonalny i wykonany z materiałów dobrej jakości.

Najprostsze destylatory będą odpowiednie dla osób, które stawiają na destylację zastawów owocowych lub wytwarzanie nalewek, wtedy warto zdecydować się na destylator typu pot still.

W zależności od oferowanej pojemności konkretnego destylator, możemy zdecydować się na:

– destylatory na szybkowarach, które najczęściej oferują pojemność do 17 litrów,

– destylatory na garnkach, oferujące pojemność do 36 l,

– destylatory na kegach, oferujące pojemność od 30 l do nawet 100 l.

Wszystko zależy więc od tego, jak dużo chcemy destylować. Jeżeli nie będą to ilości duże, warto zdecydować się właśnie albo na destylator na szybkowarze, albo na garnku. Plusem tych rozwiązań jest również fakt, że i szybkowar, i garnek będziemy mogli wykorzystywać do innych celów – szybkowar może przydać się w kuchni, garnek takiej wielkości – np. do warzenia piwa.

Jeżeli chcemy podejść do destylacji bardzo poważnie i profesjonalnie, warto wybrać destylator na kegu – są to najbardziej zaawansowane konstrukcje. Destylatory na kegach są trwałe, bardzo wydajne, do tego tylko one wyposażane są w grzałki elektryczne – sprawia to, że sama destylacja jest bardzo prosta i niemal bezobsługowa, dzięki temu sprawdzą się one również dla osób początkujących.

Kolumna rektyfikacyjna – jak wybrać?
Jeżeli zależy nam na czystości destylatu, braku zapachu oraz bimbrowego posmaku, ważne jest to, aby odpowiednio wybrać kolumnę rektyfikacyjną. Czym jest rektyfikacja? To metoda destylacji wielokrotnej z ponownym napływem, zwana również destylacją z refluksem.

Kluczowa jest wysokość samej kolumny. Najlepsze wyniki osiągają modele z wypełnieniem sięgającym 140 cm, jednak warto pamiętać, że często wysokość kolumny będzie ograniczana przez pomieszczenie, gdzie będzie się ona znajdowała. Musimy doliczyć do niej również to, co znajduje się pod nią, a są to kegi, garnki, szybkowary, taboret gazowy (gdy ogrzewanie jest gazowe) czy wymaganą przestrzeń, by samo urządzenie postawić w danym miejscu. W praktyce więc, przy kolumnie o długości 140 cm, będziemy potrzebować pomieszczenia o wysokości przynajmniej 250 cm. Jeżeli jest ono niższe, warto dobrze obliczyć, jak wysoka (maksymalnie) może być kolumna rektyfikacyjna – w przypadku tych o wysokości 100 czy 120 cm, też osiągniemy naprawdę dobre wyniki.

Możemy zdecydować się na katalizator, nie jest on obowiązkowy, ale wyłapuje związki siarki – pamiętać trzeba jednak, że wpłynie on również na wysokość, co wspomniane było powyżej.

Jeżeli mowa o wypełnieniu, warto zdecydować się na sprężynki pryzmatyczne. Oferują one idealną jakość oraz optymalny dla nas kształt.

Na koniec pozostaje również kwestia wyboru głowicy do destylacji. Tutaj można zdecydować się albo na kolumny „z zimnymi palcami”, albo na kolumny z głowicami typu Nixona Stonea. Pierwsze z nich są naprawdę proste w obsłudze, jednak dość podstawowe, i z ich pomocą trudno będzie uzyskać bardzo wysoką jakoś końcowego destylatu. Przeciwieństwem są kolumny z głowicami typu Nixona Stonea – tutaj potrzebne jest większe zainteresowane z naszej trony, jednak posiadamy pełną kontrolę nad jakością otrzymanego przez nas destylatu.

Wybór odpowiedniego destylatora
Jak widać, jest wiele elementów, które będą wpływać na to, który destylator wybierzemy. Aby wybrać idealny, warto odpowiedzieć sobie na następujące pytania:

– Jak dużo będziemy destylować?

– Jak bardzo zaawansowane sprzętu oczekujemy?

– Jak wysokie jest pomieszczenie, w którym chcemy destylować?

– Jak bardzo chcemy angażować się w destylowanie – czy powinno być ono niemal bezobsługowe, czy też nie?

– Czy jesteśmy użytkownikami zaawansowanymi, czy też nie?

– Jakiej jakości destylatu oczekujemy?

Gdy nam się to uda, na podstawie powyższych sugestii, na pewno uda się również wybrać destylator odpowiedniej jakości!

0
    0
    Twój koszyk
    Koszyk jest pustyWróć do sklepu